October 17, 2021

Jurnal Scoala de vară Arhipera 2019

Scoala de vara Arhipera, editia a opta, a avut loc la Chiojdu, în perioada 22-28 iulie 2019. Plecarea din București, pe ruta Ploiești-Vălenii de Munte-Chiojdu s-a desfășurat luni, 22 iulie, în intervalul 9:30-12:00. Au fost folosite două autoturisme, unul cu 7 locuri și unul cu 5 locuri. Doi studenți s-au deplasat local, având reședința în […]

Scoala de vara Arhipera, editia a opta, a avut loc la Chiojdu, în perioada 22-28 iulie 2019.

Plecarea din București, pe ruta Ploiești-Vălenii de Munte-Chiojdu s-a desfășurat luni, 22 iulie, în intervalul 9:30-12:00. Au fost folosite două autoturisme, unul cu 7 locuri și unul cu 5 locuri. Doi studenți s-au deplasat local, având reședința în apropierea locației școlii de vară. După cazare și masa de prânz, s-a intrat în programul de activități al școlii de vară.

Acesta a inclus, pentru primele trei zile, activități de mapare a teritoriului și arhitecturii locale tradiționale, de înțelegere a factorilor de climă, sociali și culturali care au generat formele de sinteză arhitecturală descoperite la fața locului. Studenții au identificat detaliile tradiționale ale prelucrării lemnului și pietrei în forme ale arhitecturii tradiționale și au încercat să propună un vocabular contemporan care să dea seama de moștenirea culturală a trecutului.

Monumentul istoric “Casa cu Blazoane”, aparținând Uniunii Arhitecților din România și pus la dispoziția școlii de vară de către această instituție, în cadrul căruia au fost desfășurate lucrările școlii de vară, a fost investigat pe echipe. Acestea au avut ca obiect de studiu câte o componentă morfologică a ansamblului: acoperiș, pereți, relația interior-exterior, fundații, ferestre și uși, detalii.

Incepând de joi, studenții au realizat trei proiecte de arhitectură care se inserează fără emfază în teritoriu, încercând să concilieze gabaritul mare al funcțiunilor turistice cu specificul local. Indrumarea studenților a fost asigurată de conf. dr. arh. Lorin Niculae și Drd. arh. Irina Scobiola.

Duminică dimineața, 28 iulie, s-a consumat actul final al școlii de vară, în cadrul căruia studenții și-au prezentat proiectele și au fost decernate diplome de participare. Proiectele au fost evaluate și studenții au obținut medii cuprinse între 8.50 și 9.25. La ora 12:30 s-a plecat către București, pe aceeași rută, cu aceleași două mașini, ca la plecare.

Întocmit,

Lorin Niculae

29.07.2019

ANUNT SCOALA DE VARA

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta
_22-28 iulie 2019, Casa cu Blazoane, Chiojdu_


Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” si Uniunea Arhitecților din România organizează Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Cu o tradiție care începe în 2012, Scoala de vară Arhipera este un creuzet de inovare în arhitectură și design care creează o punte între resursa de creativitate a studenților arhitecți și comunitățile rurale.
A opta ediție a școlii de vară Arhipera propune studenților UAUIM un think-tank inovativ care va încerca lectura teritoriului satului Chiojdu (comuna Chiojdu, jud. Buzău) prin metode de analiză experimentale și formularea unui răspuns posibil la problemele identificate.
Lucrările școlii de vară se vor desfășura în cadrul arhitectural de patrimoniu al Casei cu Blazoane din Chiojdu a Uniunii Arhitecților din România.
Curricula școlii de vară include ateliere de inovare și dezvoltare a creativității studenților, ateliere de proiectare-construire, cursuri și activități de dezvoltare personală. Studenții vor avea ocazia să-și materializeze ideile și să testeze proiectele prin confruntarea inovativă cu situații reale.
Lectori:
Conf. dr. arh. Lorin Niculae, drd. arh. Irina Scobiola

Coordonatori atelier de proiectare și activități practice:

Conf. dr. arh. Lorin Niculae , drd. arh. Irina Scobiola

Inscrierile se fac în baza unei scrisori de intenție și al unui CV trimise la lorin@arhipera.ro până la data de 15 iulie 2019, ora 14.00. Inscrierile se vor face in urma analizei documentelor trimise și în ordinea trimiterii acestora. Numărul de locuri la școala de vară: maxim 20. Participarea studenților și doctoranzilor UAUIM este gratuită.

JURNALUL SCOLII DE VARA

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta
_22-28 iulie 2019, Casa cu Blazoane, Chiojdu_

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua întâi.

Astăzi am inaugurat prima zi a Școlii de Vară! Ne bucurăm să avem alături de noi atâția studenți interesați de arhitectura tradițională, de tehnici de construire, de elemente decorative și de materialitate. Toate au fost studiate îndeaproape, având în vedere istoria locală. 
După o analiză a patrimoniului, caietele de schițe au fost deschise și au apărut primele desene legate de Casa cu Blazoane, împreună cu reinterpretări ale acesteia. 
Keep an eye on us! Postăm mai multe despre evoluția proiectului mâine.

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a doua.

A doua zi le-a dat ocazia studenților participanți să investigheze satul, arhitectura locului și să interacționeze cu localnicii. Au fost schițate exemplele frumoase de arhitectură rurală, detaliile, atmosfera...

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a treia.

Studenții au încercat să interpreteze motivele tradiționale identificate în primele două zile și să descopere posibile configurări contemporane. Efortul a fost unul intens, ca orice înreprindere creativă și a condus către rezultate posibile, un început de gândire critică dătător de speranță.

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a patra.

Ghidati de Doamna Elena, am facut o excursie la trovanții situați la înălțime, loc de unde poate fi contemplat satul. Chiar și de sus, ansamblul Casei cu blazoane este vizibil. La întoarcere, au fost identificate amplasamente posibile pentru funcțiunile proiectelor la care vor lucra în zilele ce urmează.

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a cincea.

Studenții au intrat pe ultima turnantă, pentru că doar astăzi nu e mâine! Cele 3 echipe lucrează la două hoteluri și o pensiune care se vor integra cu naturalețe în peisaj, interpretând arhitectura tradițională înțeleasă în primele zile. Arh. Irina Scobiola a prezentat pe larg proiectul de revitalizare a satului Barcut, proiect care a inclus, pe lângă măsuri administrative cu caracter social și de ocupare a forței de muncă, și proiectarea unui centru meșteșugăresc, unei pensiuni și unui centru social.

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a șasea.

Se lucrează intens la partiurile funcțiunilor propuse, la planuri și elevații. Se fac corecturi și proiectele avansează, în ritm accelerat, specific unui proiect de verificare. Acoperișul ridică numeroase probleme, dar dealurile șlefuite de vânt și acoperișurile tradiționale oferă o importantă sursă de inspirație. Gabaritul mare al funcțiunilor este o altă provocare, intrinsecă temei de proiectare, iar rezolvarea acestuia în sistem pavionar se impune de la sine.

Gazda noastră, domnul Florin Drăgulin, le-a prezentat studenților artefacte populare din colecția Casei cu Blazoane, explicând cu generozitate modul în care meșterul popular a putut să dezvolte o tehnologie rafinată, folosind materiale locale și în comuniune cu natura.

La finalul zilei, un foc de tabără a încălzit atmosfera!

Scoala de vară Arhipera, ediția a opta. Ziua a șaptea.

Și ultima! Momentul de final al Școlii de vară Arhipera  a dat ocazia studenților să-și prezinte proiectele și să discute provocările cărora a trebuit să le găsească un răspuns. Cele șapte zile ale școlii de vară au fost un moment de resetare a instrumentelor de proiectare, într-o realitate diferită, delicată, amenințată cu dispariția. Va reuși sămânța sădită în inimile studenților participanți să încolțească? Vom avea o generație de arhitecți capabilă să recunoască și să salveze patrimoniul cultural rural și peisajul unic transmise nouă de generațiile trecute?

Article written by webdev