Ziua 1
Astăzi ne-am întâlnit la Casa cu Blazoane din Chiojdu pentru a deschide Școala de Vară ArhiPera, ediția a noua! Am fost tare bucuroși să ne revedem cu studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și să discutăm despre proiecte, să vizionăm un film de arhitectură și să creionăm împreună propuneri.
Mulțumim Uniunea Arhitectilor din Romania pentru organizarea acestui eveniment în cadrul manifestărilor prilejuite de Bienala Națională de Arhitectură!
Ziua 2
În ziua a doua a Școlii de vară am făcut o plimbare transectuală, în care am observat arhitectura locală, pornind de la albia râului și până la dealul pe care a fost construită biserica. Am admirat expoziția categoriei ‘Arhitectura Rurală’, din cadrul Bienala Națională de Arhitectură, ediția a XIII-a, care ne-a inspirat și ne-a motivat să creăm arhitectură durabilă, sustenabilă și de calitate.
Profesorul Dragoș Gherghescu a ținut o prelegere despre materialele sutenabile, și felul în care le putem folosi pentru a genera clădiri inovative.
Am terminat ziua cu multe zâmbete, idei, inspirație și o prezentare a La Biennale di Venezia.
Astăzi am avut prima dintr-o serie de trei conferințe de proiectare participativă, la care au participat elevii din conducerea Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. S-a discutat masterplan-ul proiectului de tabără de vară de la Malu. A fost o experiență superbă să proiectăm participativ, să auzim opiniile elevilor și să creăm grupe de lucru. Au fost încântați de soluțiile prezentate, ne inspirăm reciproc, facem o echipă extraordinară!
Ne vom revedea miercuri pentru a discuta despre fiecare clădire în parte.
Ziua 3
Am început ziua a treia a Școlii de vară ArhiPera, ediția a noua, cu schițarea conceptelor spațiilor pentru tabăra de vară de la Malu, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu.
Gazda noastră, domnul Drăgulin, ne-a arătat bogățiile ascunse ale Casei cu Blazoane, ne-a vorbit despre istoria locului și ne-a povestit despre tradițiile moșnenești.
Colegul nostru, Fulger Adrian, a făcut o prezentare despre siturile Natura2000, arătându-ne o multitudine de exemple de arhitectură sustenabilă, care ne-ar putea inspira, ca studenți la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pe parcursul proiectării taberei din comuna Malu. În fotografii, se pot vedea pe fundal panourile de la categoria ‘Rural’, din cadrul evenimentelor de la Bienala Națională de Arhitectură, organizată de Uniunea Arhitectilor din Romania.
Deși a plouat astăzi, ne-am bucurat de aerul proaspăt și de prispa atât de primitoare a centrului educațional de la Casa cu Blazoane, proiectat de arh. Călin Hoinărescu.
Ziua 4
În seara aceasta am avut a doua conferință online, la care au participat elevii din conducerea Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Am vorbit despre spațiile taberei de vară de la Malu, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, am arătat 3D-uri, am discutat despre funcțiuni și am găsit soluții împreună.
Domnul profesor conf. dr. arh. Lorin Niculae a mentorat activitatea de proiectare și ne-a explicat exemple de bune practici de la Bienala Națională de Arhitectură ediția a XIII-a, 2018, organizată de Uniunea Arhitectilor din Romania, ale cărei panouri de la secțiunea ‘Rural’ se află expuse în spațiile ansamblului Casa cu Blazoane.
Ziua 5
În ziua a cincea a Școlii de Vară ArhiPera, ediția a noua, am lucrat intens la proiectul taberei de vară de la Malu, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, la care studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu proiectează participativ cu elevii din conducerea Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu. Președintele Arhipera, conf. dr. arh. Lorin Niculae, a îndrumat studenții pentru armonizarea și coerența viziunii arhitecturale a ansamblului.
Am explorat spațiile din Casa cu Blazoane, care în fiecare zi ne adăpostește și inspiră, am pictat și desenat pe prispă, am studiat panourile de la Bienala Națională de Arhitectură ediția a XIII-a, 2018, secțiunea ‘Rural’, organizată de Uniunea Arhitectilor din Romania și, nu în cele din urmă, ne-am bucurat de soarele, liniștea și frumusețea curții.
Ziua 6
Am început ziua a șașea a Școlii de Vară ArhiPera cu o acțiune de susținere a comunității locale prin realizarea de marcaje turistice, în lungul unui traseu pitoresc prin dealurile zonei, unde ne-am împrietenit cu relieful, animalele zonei și, nu în ultimul rând, cu localnicii primitori și bucuroși să ne întâlnească. Mulțumim personalului de la Centrul de Vizitare si Informare Chiojdu. pentru că ne-au însoțit în această călătorie atât de frumoasă, organizată de domnul Gelu Popa, un entuziast al traseelor turistice locale.
Studenții au lucrat la proiectul taberei de vară de la Malu, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, la care studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu proiectează participativ cu elevii din conducerea Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu. S-au elaborat modele 3D, schițe și s-au ajustat planurile la nevoile elevilor, pe care le-am discutat în conferința de miercuri. Proiectele prind contur și tragem tare ca modelele preliminare să fie gata cât mai curând.
Ziua 7
Astăzi a fost penultima zi a Școlii de Vară ArhiPera! Am proiectat, ne-am gândit la tridimensionalitatea spațiilor și ne-am bucurat cu o cină festivă.
De dimineață, am susținut comunitatea locală prin realizarea de marcaje turistice pe un traseu căruia îi dispăruseră indicatoarele.
Studenții au continuat să aducă modificări la proiectul taberei de vară de la Malu, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, la care studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu proiectează participativ cu elevii din conducerea Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu.
Ziua 8
Am încheiat Școala de Vară ArhiPera, ediția a noua! Am sărbătorit acest moment cu decernarea diplomelor de participare către studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.
Cu această ocazie, am dori să mulțumim instituțiilor care ne-au susținut pentru organizarea acestei școli de vară: Ministerul Educației – România și Uniunea Arhitectilor din Romania.
Mulțumim și studenților care au participat la această școală de vară și care au legat prietenii în ansamblul Casei cu Blazoane. Este tare frumos să creezi o comunitate oricât de mică de studenți care știi că o să se salute pe holurile școlii și o să se ajute între ei cu sfaturi, mai ales după un an pandemic atât de dificil, care ne-a făcut pe toți să ne dorim să ne întoarcem, poate mai mult decât oricând, în atelierele din Mincu.
Mulțumim conf. dr. arh. Lorin Niculae pentru organizarea acestei școli de vară! A fost o săptămână intensă, creativă și în care am învățat atâtea – iar nimic dintre aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără îndrumarea și coordonarea domnului profesor.
Consemnat la fața locului și postat zilnic pe Facebook în fiecare zi a școlii de vară de
Stud. arh. Silvia Ioana Niculae