Asociația Arhipera a fost înființată ca organizație non-guvernamentală, non-profit, în martie 2014, cu scopul de a oferi servicii de proiectare de arhitectură pentru grupuri vulnerabile și comunități afectate de sărăcie extremă. Până acum am proiectat pentru comunități din județele Călărași, Mehedinți, Cluj, Maramureș, Botoșani și Suceava și am construit locuințe și centre de zi în județul Călărași, în comunele Sărulești, Dor Mărunt și Belciugatele. În prezent, consolidăm bugetul pentru a construi o locuință socială în comuna Măriuța, jud. Călărași, pentru o familie (cu 4 fete) care locuiește într-o căsuță pusă la dispoziție de un vecin.
Studierea identităţii culturale a unei comunităţi este unul dintre primii paşi din cadrul intervenţiei noastre şi acest lucru reprezintă un punct de reper pentru abordarea noastră. Proiectele sunt adaptate la faţa locului pentru fiecare familie în parte, în funcţie de orientarea sitului, acces, obiceiuri caracteristice, diferite clădiri învecinate etc. Prin intermediul acestei abordări, fiecare casă pe care o construim este unică şi contribuie la creşterea stimei de sine a familiei precum şi la sentimentul identităţii.
Membrii familiilor iau parte la procesului de proiectare participativă, lucrând împreună cu arhitectul la macheta propriei case în locaţia unde urmează să fie amplasată locuinţa, intervenind cu comentarii referitoare la adaptarea designului la nevoile specifice şi obiceiurile de viaţă. În plus, feed-back-ul şi comentariile sunt integrate în soluţia finală de design. Membrii familiilor beneficiare se implică în postura de constructori pe parcursul procesului de construire, ca parte a procesului aferent de empowerment, obţinând calificări în meserii cum ar fi zidar, tâmplar etc.
Materialele de construcţie sunt locale şi aplicăm tehnologii cu care localnicii sunt familiarizaţi. Atunci când se aplică tehnologii moderne, cum ar fi izolaţia termică, localnicii urmează cursuri de calificare. Elementele de construcţie sunt dimensionate astfel încât să permită înlocuirea manuală, dând astfel familiilor posibilitatea să efectueze reparaţii şi/sau intervenţii de extindere atunci când sunt necesare. Spaţiul interior este flexibil iar casa este extensibilă fiind prevăzută cu spaţii în aer liber (cum ar fi bucătării de vară sau ateliere) sau camere suplimentare.
Toate deciziile referitoare la selectarea familiilor beneficiare au fost luate de comunităţi printr-un proces democratic. Comunităţile au fost structurate şi am dezvoltat un grup de reprezentanţi locali în interiorul fiecăreia. Grupul a stabilit obiectivele proiectului de construire comunitară pornind de la nevoile concrete ale familiilor beneficiare. Grupul a ales familiile care urmau să facă parte din proiect iar comunitatea a validat decizia.
Am dezvoltat conceptul de Construire Comunitară ce include construirea de locuinţe, economie socială, educaţie, asistenţă socială şi dezvoltare comunitară prin cultură. Asociaţia derulează programele în două direcţii metodologice paralele: pe de-o parte, construim capital economic (inclusiv locuinţe şi locuri de muncă), pe de altă parte, dezvoltăm capital social.
În continuare căutăm situri adecvate pentru dezvoltare şi construim pe limitele teritoriale dintre comunităţile afectate de sărăcie şi majoritate. Desfăşurăm intervenţii care încurajează coeziunea socială propunând programe de asistenţă pentru toţi cei interesaţi, cum ar fi centrele sociale.
În cadrul ArhiPera am înfiinţat o şcoală pentru arhitecţii sociali numită SIASPA unde studenţilor li se predau istoria, teoria, metodele şi tehnicile arhitecturii sociale participative. Predarea se face printr-o abordare nonformală bazată pe practică. Astfel, studenţii absolvă după ce construiesc casele pe care le-au proiectat pentru cei săraci.