Centrul Comunitar Chiojdu
Centrul Comunitar din Chiojdu este un proiect care sprijină comunitatea locală prin economia circulară propusă de investiție și prin scopul social al acestei intervenții. Ideea proiectului a apărut în timpul procesului participativ de cartografiere a nevoilor comunității. Centrul a fost proiectat de studenții ArhiPera UAUIM (coordonați de conf. dr. arh. UAUIM Lorin Niculae), în relație directă cu comunitatea, prin organizarea unui grup de inițiativă locală, cu care au avut loc discuții despre nevoile comunității, evoluția și construcția intervenției.
Pe același amplasament cu viitorul centru comunitar (fostul C.A.P. din Chiojdu), proiectul este inspirat de elementele morfologice ale arhitecturii tradiționale din lemn din zonă, pe care le interpretează într-o cheie contemporană. Meșteșugarii locali, precum și afacerile locale sunt implicate în construirea centrului pentru a susține o economie circulară locală și pentru a asigura sustenabilitatea în utilizare pe termen lung.
Faza de execuție a început în mai 2023, printr-un antreprenor local, responsabil cu procesul de construcție, și a continuat printr-o abordare participativă în timpul Școlii de Vară ArhiPera, desfășurată între 30 iulie și 5 august 2023. Studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” au participat la lucrările de construcție, implicându-se în discuții informale și activități cu comunitatea locală. Aceștia au dezvoltat detalii inovative privind utilizarea contemporană a materialelor tradiționale în forme sustenabile. Elevii locali au învățat, prin ateliere, despre elemente arhitecturale realizate din materiale ecologice, de la fața locului.
Proiectul Centrului Comunitar Chiojdu este implementat de Asociația ArhiPera a studenților și profesorilor de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, împreună cu Consiliul Local Chiojdu, susținut de re:arc institute și desfășurat în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România.