Centru medical comunitar, Prahova

Proiect dispensar medical uman în mediul rural, cu 4 cabinete de consultație, 3 săli de tratament, 1 cabinet de izolare, 1 cabinet stomatologic și zonă de joacă pentru copii în curtea interioară, cu grădină terapeutică (2024)

Studio: Archos2002 și Arhipera

Colectiv: arh. Lorin Niculae, arh. Irina Scobiola, stud. arh. Irina Ursea, stud. arh. Ana Alecu, stud. arh. Mihaela Oancea,  stud. arh. Andreea Ralea, stud. arh. Silvia Niculae

Așezat e un teren în pantă, dispensarul are o conformare spațială de bară dublu articulată, în formă de „U”. Accesul vizitatorilor se realizează printr-un spațiu retras din planul fațadei, protejat de intemperii. Curtea semideschisă preia panta terenului și propune o amenajare peisagistică. Accesul la centrul medical se poate face și din deal, acolo unde este amplasată și locuința medicului. Aspectul general este acela al unor pavilioane unificate la nivelul parterului semi-îngropat, acest lucru contribuind la încadrarea în specificul local prin volume cu gabarite mici, în ciuda dezvoltării dispensarului pe trei nivele. Sala de așteptare este în legătură vizuală directă cu grădina interioară, iar peretele vitrat se poate deschide prin culisare. Legăturile între niveluri sunt asigurate prin scară și ascensor. Acoperișul evazat și ritmul stâlpilor ce îl susțin creează o imagine dinamică, interpretând arhetipul conacelor din zona de deal a zonei în care se inserează.

Proiect care a apărut în cartea ,,Arhitectura centrelor medicale în mediul rural. Ghid de bune practici’’ (2024), capitolul ,,Ilustrări de temă: 4 proiecte’’.

*

AP1.13 “Sate Sănătoase” Apelul de proiecte Nr. 1 “Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru  grupurile vulnerabile, inclusiv Romi”, program coordonat de Ministerul Sănătății și derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Beica de Jos, apel finanțat în cadrul Programului “Provocări în sănătatea publică la nivel european” – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021