Centru medical comunitar, Bacău
Proiect dispensar medical uman în mediul rural, cu 2 cabinete de consultație, 2 săli de tratament, 1 cabinet de izolare și zonă de joacă pentru copii (2024)
Studio: Archos2002 și Arhipera
Colectiv: arh. Lorin Niculae, arh. Irina Scobiola, stud. arh. Andreea Ralea, stud. arh. Mihaela Oancea, stud. arh. Ana Alecu, stud. arh. Irina Ursea, stud. arh. Silvia Niculae
Accesul principal este vizibil de la distanță și protejat contra intemperiilor, în legătură cu o prispă, un spațiu semi-exterior care deservește sala de așteptare.
Clădirea se dezvoltă în tipologia de bară simplă care se amplifică pe verticală în zona sălii de așteptare care este rezolvată pe două niveluri ce conectează cotele diferite de acces în centrul medical: una “din vale”, la cota străzii și accesului principal și una “din deal”, printr-o pasarelă din lemn.
La interior, în spațiul pe dublă înălțime, este amplasat un arbore decorativ care creează distragerea pozitivă și care, alături de un perete plantat, conturează un design biofil, centrat pe pacient. În sala de așteptare este amenajat și un loc de joacă pentru copii care încurajează socializarea, scurtează timpul necesar preluării pacienților și contribuie la ameliorarea simptomelor prin concentrarea pozitivă în zona ludicului.
Cabinetele sunt deservite de terase personalizate, cu perspective controlate asupra elementelor generoase de peisaj ale vecinătăților.
Proiect care a apărut în cartea ,,Arhitectura centrelor medicale în mediul rural. Ghid de bune practici’’ (2024), capitolul ,,Ilustrări de temă: 4 proiecte’’.
*
AP1.13 “Sate Sănătoase” Apelul de proiecte Nr. 1 “Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv Romi”, program coordonat de Ministerul Sănătății și derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Beica de Jos, apel finanțat în cadrul Programului “Provocări în sănătatea publică la nivel european” – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021