Hub Inovativ Arhipera

Proiectul “Hub Inovativ pentru comunitati defavorizate” a consolidat cultura inovării pentru elevii de gimnaziu aparținând comunităților rurale defavorizate, în vederea creșterii potențialului de inovare al copiilor. Proiectul s-a derulat în București, unde Asociația Arhipera a transformat un spatiu existent într-un centru de inovare, precum și în mediul rural, în două comune din județul Călărași: Belciugatele și Dor Mărunt.

Proiectul a propus crearea unor spații ale inovării, unde elevii să poată învăța, experimenta și pune în aplicare propriile idei.  Atelierele de inovare din cele 3 locații au propus, într-un mediu interdisciplinar, creionarea unei baze teoretice pentru inovare în design și tehnologie, concomitent cu experimentarea acesteia în mod direct, printr-un proiect personal inovativ, derulat în cadrul atelierului. Participanții au încercat găsirea de soluții tehnologice pentru probleme de natură curentă, pornind de la mecanisme simple și ajungând până la programarea unor roboți capabili să preia activitățile umane.

Hub-ul a fost amenajat astfel încât să permită experimentarea unui model edicațional interactiv, non-formal, centrat pe cursant,  în care acesta a interacționat direct cu mentorul, în vederea adaptării standardelor curriculare la abilitățile individuale de asimilare, prin aplicarea cognitivă a cunoștințelor, prin învățare contextuală integrată, prin dezvoltarea capacității de a investiga, discerne, decide, organiza și inova.

Hub-ul a fost dotat cu tehnologii de ultimă generație, pentru a amplifica potențialul de inovare al fiecărui participant. Astfel, în afara pieselor Lego Educational, care au reprezentat principalul material didactic, atelierul inovativ a mai dispus și de alte instrumente: imprimantă 3D, roboții Eli și Znap, computere. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).