Scoala de vara Arhipera 2018, editia 7

Energie verde

_Soluții alternative durabile_

Un proiect al Asociației Arhipera, 2018, finanțat de Fondul Civic

Dezvoltat de FDSC

În parteneriat cu Fundația Româno-Americană, Enel

Problema identificată a fost lipsa de soluții alternative pentru zonele neelectrificate din zonele rurale ale României. Lipsa de informare privind sursele alternative de energie, absența unui comportament responsabil al utilizatorilor față de energie, sunt copleșitoare într-un mediu confruntat cu sărăcia și excluziunea socială. Multe familii din comunitățile în care Asociația Arhipera a dezvoltat proiecte sociale în ultimii ani nu au acces la energie electrică, privând copiii de mersul la școală (fără posibilitatea de a face temele), lipsă de informare (fără televizor) și lipsă de nevoi de bază abordate de electricitate, mai ales în sezonul rece. Această situație generează o mulțime de conexiuni ilegale care de multe ori conduc la pericol (incendiu, arsuri, în special la copii). Statisticile oficiale numără 98871 de gospodării neelectrificate situate în 2237 de orașe și sate din România. Scopul proiectului a fost informarea și educarea populației din 10 sate românești în favoarea adoptării de soluții alternative de producere a energiei electrice în zonele neelectrificate și educarea pentru un comportament responsabil față de energia electrică în zonele electrificate.

Principalele obiective ale proiectului au fost:

  1. Identificarea și cartografierea zonelor neelectrificate din cele 10 sate Belciugatele și Dor Mărunt. Cartografierea celor mai apropiate rețele electrice de acele zone.
  2. Propunerea de soluții alternative verzi pentru energie electrică prin participarea activă a membrilor comunităților.
  3. Crearea unui prototip funcțional pentru producerea energiei electrice.
  4. Informarea cetățenilor cu privire la utilizarea responsabilă a energiei și soluțiile alternative.

Proiectul a fost inovator prin propunerea unui dispozitiv de producere a energiei care ar putea fi instalat în gospodării izolate unde a fost dificil să extindă rețelele energetice existente. Proiectul a educat copiii și tinerii spre soluții verzi pentru producerea energiei și utilizarea responsabilă a energiei.

Grupul țintă a fost format din comunitățile vulnerabile din cele 10 sate incluse în proiect.

Beneficiarii proiectului au fost comunitățile vulnerabile, grupurile defavorizate, zonele de locuire defavorizate care nu au acces la utilități din satele aparținând celor doua comune ale jud. Călărași. Adulții din cele două comunități au format un grup civic de acțiune pentru a găsi si implementa soluții alternative pentru alimentarea cu energie, si au fost informați despre cum pot utiliza energia in mod responsabil. Au fost organizate 4 consultări publice cu membrii comunităților, la 2 dintre acestea participând si reprezentanți ai Enel, aceștia găsind soluții la problemele ridicate de membrii comunităților. O componenta importanta a activității educaționale a proiectului a fost educația copiilor cu privire la consumul responsabil si utilizarea energiei electrice. In acest scop, la sugestia celor doua scoli din Belciugatele si Dor Mărunt, au fost organizate cursuri de inovare in domeniul energiei, care au atins si teme ca responsabilitatea consumatorului, energia regenerabila, economia de energie, reciclare etc.

Activități:

  • vizitarea comunităților în vederea identificării zonelor neelectrificate
  • colectarea datelor, centralizarea și cartografierea hărților zonelor neelectrificate
  • organizarea de ateliere și interviuri pentru adulți și copii, generând participarea activa, pentru identificarea soluțiilor alternative de producere a energiei electrice

La final, au fost organizate doua serbări, la care au participat mai mulți copii decât cei care au luat parte efectiv la atelierele organizate. La final, cadrele didactice si elevii ne-au solicitat sa continuam aceasta activitate educaționala, dedicata inovării, considerând ca este un demers foarte util si necesar copiilor din cele doua comunități, ceea ce a fost un rezultat neașteptat al proiectului.

Parteneri: municipiile și școlile din Belciugatele și Dor Mărunt.

Durata proiectului: 6 luni