Școala de vară Arhipera 2017, ediția 6

A șasea Școală de vară ArhiPera a fost dedicată finalizării construcției locuinței unei familii din Belciugatele, familie care locuia în condiții de sărăcie extremă, a șasea familie foarte săracă din Belciugatele care a intrat, la recomandarea grupului de dezvoltare comunitară locală, în programul ArhiPera. Studenții arhitecți voluntari ai Asociației ArhiPera au proiectat casa într-o manieră participativă, având în tatăl familiei un client foarte exigent, aparținând cunoscutei categorii de clienți care știu cu precizie ce locuință vor și au nevoie de arhitecți doar ca de niște rapidografe care să le deseneze dorințele cu precizie.

Din acest motiv proiectarea a decurs dificil pentru noi, arhitecții, iar rezultatul, deși robust și masiv, ne reprezintă într-o foarte mică măsură, proiectul pe care ni l-am imaginat noi la început pentru familie fiind mult diferit de casa construită. Poziția inflexibilă a beneficiarului ne-a pus în față unei dileme care putea genera câteva răspunsuri posibile: fie ne retrăgeam din proiect, ceea ce ar fi fost imoral în raport cu o familie care locuia într-un bordei, nu avea un acoperiș solid deasupra capului și-și pusese mari speranțe în noua locuință; fie rămâneam fideli principiilor noastre compoziționale de conformare spațial-volumetrică, riscând să construim o locuință pe care, ulterior, beneficiarul să o desfigureze sau, și măi rău, căreia să nu i se poată adapta; fie, în sfârșit, consideram că, gândind locuința prin prisma a ceea ce ea poate să facă pentru familie și nu neapărat prin prisma a ceea ce este din punct de vedere arhitectural, opțiunile noastre contează mai puțin decât nevoile utilizatorilor. A treia opțiune s-a impus prin umanitate și proiectul tehnic a consfințit casa obținută prin discuțiile cu beneficiarul. Pictura murală gândită de voluntarii minori ai ArhiPera, viitori arhitecți, inspirată din onirismul soților Delaunay și prispa parametrizată au reprezentat două bule de oxigen pentru creativitatea reprimată a proiectului. Și proiectul pictural ne-a azvârlit în față vechea dilemă a moderniștilor și sămănătoriștilor.

Deși în context rural, casa rezultate mult mai tradiționalistă decât ne-am fi dorit-o și noi și copiii familiei, deci fațada a devenit locul de joacă al acestora și expresia lor personală, neancorată decât în visare deocamdată. Să fim triști că nu am dat la această casă măsura talentului nostru de arhitecți, sau să fim fericiți că am avut energia necesară și am reușit să obținem din donații și sponsorizări suma necesară construirii unei locuințe care înseamnă, cu certitudine, un alt viitor pentru copiii familiei?
de Lorin Niculae

Participanți la Școala de Vară: Matei Bodea, Mina Barbu, Strîmbeanu Laura, Corina Popa, Robert Petrescu, Teodora Sprînceană, Ștefania Țoncu, Ionuț Grigorescu, Irina Melinte, Silvia Niculae, Irina Ursea
Tutori: Cătălin Caragea, Irina Scobiola
Coordonator: Lorin Niculae