Școala de vară Arhipera 2014, ediția 3

Informatiile următoare, oferă o perspectivă profundă și interesantă asupra modului în care s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Școlii de Vară ArhiPera la Belciugatele între zilele 14 – 19 iulie 2014. Pe lângă șantierul al cărui rezultat a fost extinderea casei familiei Tara și atelierele de proiectare la care membrii ArhiPera și studenții SIASPA au elaborat proiecte atât pentru familiile Radu și Burtea din Belciugatele, dar și pentru organizațiile Salvați Copiii și Blythswood la Liteni (Suceava), Florești (Cluj), Popești (Bihor) și Rusinga Island (Kenya, Africa) la Școala de Vară au avut loc și următoarele prezentări:

În prima zi, la plecarea spre Belciugatele, domnul prof. dr. arh. Augustin Ioan – în calitate de invitat de onoare - a ținut o cuvântare de deschidere a Școlii de Vară, fiind urmat de inițiatorul grupului ArhiPera și creatorul Școlii Internaționale de Arhitectură Socială Participativă ArhiPera (pe scurt SIASPA) - președintele Asociației ArhiPera, dr. arh. Lorin Niculae. După prima vizită pe șantier la Belciugatele, Lorin Niculae a ținut studenților lectura „Arhitectura interesului public” urmată de o dezbatere.

În cea de-a doua zi, domnul Emilian Grigore – manager tehnic la compania Rockwool - a prezentat studenților și arhitecților proprietățile și modurile de punere în operă a vatei bazaltice de la Rockwool, testând comportarea și rezistența acestui produs la apă și foc. Prezentarea domnului Grigore a fost urmată de lectura domnului arh. Alex Călin – „Arhitectura vernaculară. O sinteză.”

În cea de-a treia zi, doamna drd. arh. Simona Grüter-Bîrgăoanu, doctorand la Bauhaus, a ținut o prezentare intitulată „Dimensiunea vernaculară a locuirii în România”, după care domnul ing. Bogdan Horezeanu și studenții SIASPA au creat un atelier interactiv de iluminare a spațiului, experimentând cu diferite propuneri de iluminare pentru viitoarea casă a familiei Radu.

Ziua a patra, joi, a fost extrem de interesantă deoarece studenții SIASPA au asistat la prezentările lucrărilor de dizertație ale colegilor lor, proaspăt absolvenții – Rodica Hălălău, Andrei Ardeleanu și Cătălin Caragea, urmate de un atelier interactiv sub forma unui joc de roluri, creat de doamna arh. Anca Rusu, care avea ca obiect implementarea unui proiect într-o comunitate defavorizată.

În cea de-a cincea zi, invitatul de onoare a fost domnul conf. dr. arh. Ștefan Ghenciulescu care a ținut o lectură intitulată „Mecanisme ale succesului proiectelor comunitare” urmată de o dezbatere. Apoi a urmat o frumoasă activitate de team-building bazată pe comunicare și coordonare, la care participanții, cu ochii închiși, au fost puși în situația de a crea împreună forme geometrice simple ținându-se de maini. Ziua a fost încheiată printr-o cină festivă.

Ultima zi, ziua a șasea, a început cu prezentarea proiectelor de către studenții SIASPA și membrii ArhiPera, continuând cu notarea acestora și finalizându-se cu premierea și oferirea diplomelor de participare la Școala de Vară 3.0 și de absolvire a SIASPA, absolvenții arătându-se dornici să-și continue activitatea de proiectare de arhitectură socială participativă alături de Asociația ArhiPera.

Școala de Vară ediția 3.0 continuă tradiția primelor două școli de vară ArhiPera, în încercarea de a îmbunătăți calitatea locuirii în comunitățile defavorizate din România, dar și de a oferi studenților o abordare teoretică și practică asupra arhitecturii sociale participative pentru grupuri vulnerabile.